Dinnerly is a meal kit provider in the Australia. They are known for targeting cheap meal kit products including their popular $4.99 AUD burger. Try out our latest Dinnerly coupons Check this coupon now to get your first delicious meal at a very affordable price.
GERÇEK BÝR TABÝAT MUCÝZESÝ ÞÝFALI BÝTKÝ ISIRGAN OTU
Latince ismi : Urtica dioica
Isýrgan
otu (Urtica dioica)
Egzama ve egzamaya eþlik eden baþ aðrýlarý ýsýrgan otu çayý ile iyileþtirilebilirler. Isýrgan otu, böbrek ve mesane taþý oluþumuna karþý da kullanýlabilir. Böbrek hastalýklarý ve zorlu baþ aðrýlarý genellikle bir arada görülürler. Egzamalar genellikle dahili bir nedene dayandýklarýndan, onlarý içerden, kan temizleyici bitkilerle iyileþtirmek gerekebilir. Isýrgan otu, en baþta gelen kan temizleyici ve ayný zamanda kan yaptýrýcý bir bitkidir. Böylece, pankreas üzerinde de çok olumlu etkileri olduðu için, ýsýrgan otu çayý ile kandaki þeker düzeyi düþürülebilir. Ýdrar yollarý hastalýklarý ve iltihaplarý, da bitki çayý ile iyileþtirilebilirler. Ayný zamanda da dýþkýlama kolaylýklarý saðladýðýndan, bir ilkbahar kürü için özellikle önerilir.
Ýlkbaharda ve sonbaharda filizlendiðinde, onunla 4 haftalýk bir çay kürü yapmak önemlidir. Sabahlarý aç karnýna, kahvaltýdan yarým saat önce bir bardak ve gün boyunca 1-2 bardak çayý yudumlanarak içilebilir. Bu tür çay kürlerinden sonra kiþi kendini anlatýlamayacak kadar iyi hissedebilir. Ayrýca bu çayýn lezzeti hiç de kötü deðildir. Ama duyarlý kiþiler, ona biraz papatya veya nane ekleyerek, lezzetini ve kokusunu deðiþtirebilirler.
Isýrgan otu, karaciðer ve safra kesesi hastalýklarýnda, dalak hastalýklarýnda, solunum sistemi balgamlanmasýnda, mide kramplarýnda ve ülserlerinde, baðýrsak ülserlerinde ve akciðer hastalýklarýnda öncelikle önerilir. Deðerli etken maddeleri (Potasyum tuzlarý, organik asitler-formik asit, histamin, asetilkolin ve Vitamin C) alabilmek için, çay hazýrlanýrken, yapraklar yalnýzca haþlanýr (kaynatýlmaz). Isýrgan otu, koruyucu olarak da günde bir bardak içilebilir. Mikroplu hastalýklarda ve mikrop salgýlanan hallerde de bitki çok iyi bir yardýmcýdýr. Belirli bir yaþtan sonra bedendeki demir miktarý azalmaya baþlar. Bu nedenle, yorgunluk ve bitkinlik halleri görülür, kiþi yaþlandýðýný düþünmeye baþlar ve verimliliði giderek azalýr. iþte bu durumlarda, demir içerikli taze ýsýrgan otu ile çok olumlu sonuçlar alýnabilir. Bir ýsýrgan otu küründen sonra, kiþi kendini çok kýsa bir süre içerisinde eskiye oranla çok daha rahat hisseder, enerji ve çalýþma gücü geri gelir, dýþ görünüm olarak da belirgin bir düzelme baþlar. Safrakesesi rahatsýzlýðý ve kansýzlýk durumlarýnda da bitki çayý fayda saðlayacaktýr. Ödemlerde, ýsýrgan otu bedendeki fazla sývýyý emerek büyük yararlar saðlar. Kan yaptýrýcý özelliði sayesinde, kansýzlýk solgunluklarýnda, alyuvarlar eksikliðinde, anemi de yardýmcý olur. Herhangi bir alerji rahatsýzlýðý çekenler (bahar nezlesi dahil) uzun bir süre ýsýrgan otu çayý içebilirler. Bitki, soðuk algýnlýðýna yatkýnlýðý önler, romatizma ve gut hastalýklarýnda yardýmcý olur.
Taze ýsýrgan otu yaprak ve kökünün kaynama suyuyla baþ yýkanabilir ve saçlar canlanarak, sýk bir biçimde büyümeye baþlarlar. Her tür saça özellikle iyi gelen ýsýrgan otu tentürünü herkes kullanabilir. Kafa derisi kepeksiz, saçlar sýk, yumuþacýk ve parlak! Damar týkanýklýklarýnda da (baldýrlarda), ýsýrgan otu çok büyük yardýmlar saðlar. Bu hastalýðý çeken bazý kiþiler, eðer zaman geçirmeden, ýsýrgan otu kökü ayak banyolarý yapacak olurlarsa, olasý bir bacak empütasyonundan kurtulabilirler. Her tür kramp, nerden gelirse gelsin, kan dolaþýmý bozukluðunun habercisi olabilir. Böyle durumlarda, bitkinin kaynama suyuyla masaj veya banyo yapmak fayda saðlayacaktýr. Bu durum, koroner damarlarýnýn daralmasý gibi özel durumlarda da geçerlidir. Belden yukarýsý banyo küvetine doðru eðilir ve kaynatýlmýþ bitkinin ýlýk suyuyla kalp bölgesine hafifçe masaj yapýlýr. Siyatik, lumbago ve kollarda, bacaklarda oluþan sinir iltihaplanmalarýnda, aðrýlý bölgelere, yapraklý taze ýsýrgan otu dalý hafifçe sürülür. Örneðin siyatikte, ayak ekleminden baþlamak üzere, dýþtan kalçaya kadar ve oradan da bacaðýn iç tarafýndan topuða kadar yavaþça sürülür. Bu iki kere daha yenilenir ve son olarak, kalçadan baþlayarak aþaðý doðru inilir. Gerektiðinde daha baþka bölgelere de ayný biçimde uygulanýr. Isýrgan otunun sebep olduðu kaþýntýyý önlemek için, iþlem sonunda o bölgeler pudralanýr.
Kullanýlan bitki ne kadar taze olursa, þifalý gücü de o kadar fazladýr. Kýþ için bir miktar stok yapmayý da unutmayýn ve kurutacaðýnýz bu ýsýrganlarý mayýs ve haziran ayýnýn güneþli günlerinde toplamaya dikkat edin. Kendi saðlýðýnýz için bir þeyler yapabildiðinize sevinin! Ama en önemlisi sadece ihtiyacýnýz kadar bitki toplayýn. Eðer sadece yaprak ve saplara ihtiyacýnýz varsa kesinlikle bitkiyi köküyle beraber sökmeyin. Bir bölgedeki tüm bitkileri tamamen koparmayýn. Gelecek yýllarda da bitkinin neslini sürdürmesine izin verin!
Kullaným Biçimleri: Çay Hazýrlamak: Yaprak Çayý: Bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ ýsýrgan otu, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr , 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak yeni demlenmiþ çay aç karnýna veya öðün aralarýnda tatlandýrýlmadan içilir. Kokusunu veya tadýný rahatsýz edici bulanlar çaylarýna biraz nane ilave edebilirler. Kök Çayý: Bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ kök, bir su bardaðý dolusu soðuk suya eklenir, hafif ýsýda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadýktan sonra, ateþten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiþ çay soðutulmadan içilir.
Tohum Çayý: Havanda hafifçe ezilmiþ bir tatlý kaþýðý tohum, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar derecede sýcak su ile haþlanýr, üstü kapalý olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiþ çay, yemeklerden yarým saat önce soðutulmadan içilir.
Isýrgan otu Tentürü: ilkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler bol suda iyice yýkanýr, elden geldiðince ince kýyýlýr ve bir þiþenin aðzýna kadar doldurulur. Köklerin üstüne çýkacak kadar 35-40 derece etil alkol eklenir, her gün çalkalanarak güneþte 14 gün boyunca bekletilir ve süre sonunda bir tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli þiþelerde, serin bir yerde yýllarca saklanabilir.
El ve Ayak Banyolarý: iki avuç dolusu yýkanmýþ kök, sap ve yaprak, 5 litre soðuk suya konularak, 10-12 saat bekletilir ve sonra kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr. Banyo sýrasýnda bitkiler suyun içinde kalabilir. Bu banyo suyu, yeniden ýsýtýlarak, 2-3 kere daha kullanýlabilir.
Saç Yýkamak: 4-5 avuç taze veya kurutulmuþ yaprak, 5 litre suya koyulur, aðýr ateþte kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr, 5 dakika demlendikten sonra süzülür. Kök kullanýldýðýnda ise, 2 avuç dolusu ince kýyýlmýþ kök, 10-12 saat soðuk suda bekletilir, sonra kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr ve demlenmesi için 10 dakika beklendikten sonra süzülür. Bu durumda, saç yýkamak için sodalý sabun gerekir.
Referanslar: 1-Gesundheit aus der Apotheke Gottes Tanrýnýn Eczanesinden Saglýk, Maria Treben 2-Türkiyede Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacýlýk Fak. 3-Bir Yudum Saðlýk, N.Eröztürk, Anahtar yayýnlarý, Ýstanbul,2000 4-Maria Trebens Heilerfolge,Maria Terbenin Tedavi Baþarýlarý, M.Treben,Çev.:Niyazi Eröztürk
Isýrgan otunun ülkemizde beþ ayrý çeþidi var. Gazi Üniversitesi Eczacýlýk Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Sezik, bu bitkinin baðýþýklýk sistemini nasýl güçlendirdiðini þöyle anlatýyor: Araþtýrmalar, ýsýrgan otunun çayýna geçen, suda çözünen bazý maddelerin baðýþýklýk sistemini harekete geçirdiðini gösterdi. Yani ýsýrgan çayý baðýþýklýk sistemini kuvvetlendirici olarak kullanýlabilir. Ancak saðlýklý kiþiler tarafýndan kullanýldýðýnda bu etki iyidir. Sezik, kimi zaman baðýþýklýk sistemini harekete geçirmenin zararlý olabileceðine dikkat çekiyor: Bazen baðýþýklýk sisteminin normalin üzerine çýkarýlmasý yani çok fazla harekete geçirilmesi istenmez. Çünkü bazý kanser vakalarýnda baðýþýklýk sistemini baskýlayýcý ilaçlar kullanýlýr. Eðer baðýþýklýk sistemi hareketlenirse kanserli hücreler yayýlabilir. Yani hastalýðýn bulunduðu bölgeden diðer organlara metastaþ yapma riski ortaya çýkar. Bu nedenle ýsýrgan çayý her hastada kullanýlamaz. Kanserli hastalarda ýsýrganýn hasta tarafýndan kendi baþýna kullanýlmasý doðru deðildir. Isýrganýn kanser hücreleri üzerinde olumlu bir etkisi bulunmamýþtýr. Ancak, baðýþýklýk sisteminin harekete geçirilmesi istenen durumlarda hekim tavsiyesiyle kullanýlabilir. Tüylerindeki sývý, yýlan
zehiri analoðudur Romalý bilgin Pliny kanamayý
kontrol edici özelliklerini rapor etmiþtir. Kür halinde içilmeli Fitoterapi Derneði Baþkaný Prof. Dr. Ekrem Sezik, ýsýrgan çayýnýn sürekli içilmesinin doðru olmayacaðýný belirterek tüketiminde nelere dikkat edilmesi gerektiði hakkýnda þu bilgileri veriyor: Saðlýk sorunu olmayanlar ýsýrgan çayýný günde 2-3 fincan içebilir. Ancak bazý kiþilerde ýsýrgan çayýnýn mide rahatsýzlýðý yaptýðý unutulmamalý. Devamlý çayýn içilmesi doðru deðildir. 20′þer günlük kürler halinde kullanýlmalý. 10 gün ara verilmeli. Isýrganýn çayý demlenerek hazýrlanmalý. Kaynar su bitkinin üzerine dökülüp 10 dakika bekletildikten sonra suyu içilmeli. Ýçindeki maddelerde bozulma olabileceði için taze þekilde tüketilmeli.
(Akþam gazetesi) Isýrgan otu, kara kavuk, hatmi, çörekotu ve karahindibayý herkes bilir; ancak pek çok insan dünyanýn birçok yerinde bulunan bu çeþit bitkilerin týbbî ilâç olarak kullanýldýðýnýn farkýnda deðildir. Öncelikle, tabiat eczanesinden þifa kaynaðý olarak bize sunulmuþ olan bitkilerden biri olan ýsýrgan otunu tanýmaya çalýþacaðýz.
Nasýl iþlenir? Isýrgan otu çayý
2-3 çay kaþýðý kurutulmuþ ýsýrgan otunu bir bardak (150 ml) suyla kaynatýp 10 dakika bekletiniz, daha sonra süzünüz. Tedavi maksadýyla günde iki-üç bardak olmak üzere, iki-üç hafta ýsýrgan otu çayý içiniz.
Taze
yapraklardan yapýlan çay: ¾ litre suya 40 gram ýsýrgan otunu yapraklarýyla
kaynatýp, 15 dakika bekletiniz (bir günlük doz). Kalp ve böbrek fonksiyonlarýnýn
yetersizliði sonucu oluþan su birikimi (ödem) durumunda bu çay içilmemelidir.
Þüpheli durumlarda hekiminize baþ vurunuz. Sebze olarak ýsýrgan otu
Vücudun zýrhý,ýsýrgan otu
|
|
Isýrgan otunun faydalarý nedir? Kökünden baþlamak üzere, yapraklarý, tohumlarý bile þifalý bir bitki olan ýsýrgan otunun hangi hastalýklara iyi geldiðini biliyor musunuz? Ýþte þifa kaynaðý olan bitki... |
Isýrgan Otu (Urtica diocia / urens); kökünden baþlamak üzere, kökü, yapraklarý, tohumlarý bile þifalý olan bir bitkidir. Eski çaðlarda da büyük bir saygýnlýða sahipti. Ýsviçreli botanik bilimci Künzle, bir yazýsýnda, yakýcý özelliði sayesinde (Tüylerde bulunan histamin ve asetilkolin) korunmamýþ olsaydý, bitkinin kökünün çoktan kurumuþ olacaðýný belirtmiþti. Eðer kendini koruyamamýþ olsaydý, haþarat ve hayvanlar onu çoktan yok etmiþlerdi. Büyük ýsýrgan otu (Urtica diocia L.), çok yýllýk ve otsu bir bitkidir, boyu bazen 1 m'yi geçer, yapraklar koyu yesil renkli, saplý, diþli kenarlý ve yakýcý tüylüdür. Küçük ýsýrgan otu (Urtica Urens L.), bir yýllýk ve otsu bir bitkidir. Boyu 60 cm kadar olabilir. Yapraklar açýk yeþil renkli, saplý, diþli kenarlý ve yakýcý tüylüdür. Duvar kenarlarý ve harabeliklerde bol olarak görünür.Her iki türün de yapraklarý 2-4 cm uzunlukta, oval veya kalp biçimindedir. Taze iken deri ile temas edince deride kýzartý ve yanma yapar. Dýzlaðan ve dikenli ýsýrgan isimleriyle de bilinir. Türkiye' de her iki tür de yetiþir. Egzema ve egzemaya eþlik eden baþ aðrýlarý ýsýrgan otu çayý ile iyileþtirileilirler. Isýrgan otu, böbrek ve mesane taþý oluþumuna karþý da kullanýlabilir. Böbrek hastalýklarý ve zorlu baþ aðrýlarý genellikle bir arada görülürler. Egzemalar genellikle dahili bir nedene dayandýklarýndan, onlarý içerden, kan temizleyici bitkilerle iyleþtirmek gerekebilir. Isýrganotu, en baþta gelen kan temizleyici ve ayný zamanda kan yaptýrýcý bir bitkidir. Böylece, pankreas üzerinde de çok olumlu etkileri olduðu için, ýsýrganotu çayý ile kandaki þeker düzeyi düþürülebilir. Ýdrar yollarý hastalýklarý ve iltihaplarý, da bitki çayý ile iyileþtirilebilirler. Ayný zamanda da dýþkýlama kolaylýklarý saðladýðýndan, bir ilkbahar kürü için özellikle önerilir. lkbaharda ve sonbaharda filizlendiðinde, onunla 4 haftalýk bir çay kürü yapmak önemlidir. Sabahlarý aç karnýna, kahvaltýdan yarým saat önce bir bardak ve gün boyunca 1-2 bardak çayý yudumlanarak içilebilir. Bu tür çay kürlerinden sonra kiþi kendini anlatýlamayacak kadar iyi hissedebilir. Ayrýca bu çayýn lezzeti hiç de kötü deðildir. Ama duyarlý kiþiler, ona biraz papatya veya nane ekleyerek, lezzetini ve kokusunu deðiþtirebilirler. Isýrganotu, karaciðer ve safra kesesi hastalýklarýnda, dalak hastalýklarýnda, solunum sistemi balgamlanmasýnda, mide kramplarýnda ve ülserlerinde, baðýrsak ülserlerinde ve akciðer hastalýklarýnda öncelikle önerilir. Deðerli etken maddeleri (Potasyum tuzlarý, organik asitler-formik asit, histamin, asetilkolin ve Vitamin C) alabilmek için, çay hazýrlanýrken, yapraklar yalnýzca haþlanýr (kaynatýlmaz). Isýrganotu, koruyucu olarak da günde bir bardak içilebilir. Mikroplu hastalýklarda ve mikrop salgýlanan hallerde de bitki çok iyi bir yardýmcýdýr. Belirli bir yaþtan sonra bedendeki demir miktarý azalmaya baþlar. Bu nedenle, yorgunluk ve bitkinlik halleri görülür, kiþi yaþlandýðýný düþünmeye baþlar ve verimliliði giderek azalýr. Iþte bu durumlarda, demir içerikli taze ýsýrgan otu ile çok olumlu sonuçlar alýnabilir. Bir ýsýrgan otu küründen sonra, kiþi kendini çok kýsa bir süre içerisinde eskiye oranla çok daha rahat hisseder, enerji ve çalýsma gücü geri gelir, dýþ görünüm olarak da belirgin bir düzelme baþlar. Safrakesesi rahatsýzlýðý ve kansýzlýk durumlarýnda da bitki çayý fayda saðlayacaktýr. Ödemlerde, ýsýrganotu bedendeki fazla sývýyý emerek büyük yararlar saðlar. Kan yaptýrýcý özelliði sayesinde, kansýzlýk solgunluklarýnda, alyuvarlar eksikliðinde, anemi de yardýmcý olur. Herhangi bir alerji rahatsýzlýðý çekenler (bahar nezlesi dahil) uzun bir süre ýsýrganotu çayý içebilirler. Bitki, soðuk algýnlýðýna yatkýnlýðý önler, romatizma ve gut hastalýklarýnda yardýmcý olur. Taze ýsýrganotu yaprak ve kökünün kaynama suyuyla baþ yýkanabilir ve saçlar canlanarak, sýk bir biçimde büyümeye baþlarlar. Her tür saça özellikle iyi gelen ýsýrganotu tentürünü herkes kullanabilir. Kafa derisi kepeksiz, saçlar sýk, yumuþacýk ve parlak! Damar týkanýklýklarýnda da (baldýrlarda), ýsýrganotu çok büyük yardýmlar saðlar. Bu hastalýðý çeken bazý kiþiler, aðer zaman geçirmeden, ýsýrganotu kökü ayak banyolarý yapacak olurlarsa, olasý bir bacak empütasyonundan kurtulabilirler. Her tür kramp, nerden gelirse gelsin, kan dolaþýmý bozukluðunun habercisi olabilir. Böyle durumlarda, bitkinin kaynama suyula masaj veya banyo yapmak fayda saðlayacaktýr. Bu durum, koroner damarlarýnýn daralmasý gibi özel durumlarda da geçerlidir. Belden yukarýsý banyo küvetine doðru eðilir ve kaynatýlmýþ bitkinin ýlýk suyuyla kalp bölgesine hafifçe masaj yapýlýr. Siyatik, lumbago ve kollarda, bacaklarda oluþan sinir iltihaplanmalarýnda, aðrýlý bölgelere, yapraklý taze ýsýrganotu dalý hafifçe sürülür. Örneðin siyatikte, ayak ekleminden baþlamak üzere, dýþtan kalçaya kadar ve oradan da bacaðýn iç tarafýndan topuða kadar yavaþca sürülür. Bu iki kere daha yenilenir ve son olarak, kalçadan baþlayarak aþaðý doðru inilir. Gerektiðinde daha baþka bölgelere de ayný biçimde uygulanýr. Isýrganotunun sebep olduðu kaþýntýyý önlemek için, iþlem sonunda o bölgeler pudralanýr. Kullanýlan bitki ne kadar taze olursa, þifalý gücü de o kadar fazladýr. Kýþ için bir miktar stok yapmayý da unutmayýn ve kurutacaðýnýz bu ýsýrganlarý mayýs ve haziran ayýnýn güneþli günlerinde toplamaya dikkat edin. Kendi saðlýðýnýz için bir þeyler yapabildiðinize sevinin! Ama ama en önemlisi sadece ihtiyacýnýz kadar bitki toplayýn. Eðer sadece yaprak ve saplara ihtiyacýnýz varsa kesinlikle bitkiyi köküyle beraber sökmeyin. Bir bölgedeki tüm bitkileri tamamen koparmayýn. Gelecek yýllarda da bitkinin neslini sürdürmesine izin verin! Kullaným Biçimleri: Çay Hazýrlamak: Yaprak Çayý: Bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ ýsýrganotu, orta boy bir su bardagý dolusu kaynar suyla haþlanýr , 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak yeni demlenmiþ çay aç karnýna veya öðün aralarýnda tatlandýrýlmadan içilir. Kokusunu veya tadýný rahatsýz edici bulanlar çaylarýna biraz nane ilave edebilirler. Kök Çayý: Bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ kök, bir su bardaðý dolusu soðuk suya eklenir, hafif ýsýda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadýktan sonra, ateþten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiþ çay soðutulmadan içilir. Tohum Çayý: Havanda hafifçe ezilmiþ bir tatlý kaþýðý tohum, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar derecede sýcak su ile haþlanýr, üstü kapalý olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiþ çay, yemeklerden yarým saat önce soðutulmadan içilir. Isýrganotu Tentürü: Ilkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler bol suda iyice yýkanýr, elden geldigince ince kýyýlýr ve bir sisenin bogazýna kadar doldurulur. Köklerin üstüne çýkacak kadar 35-40 derece etil alkol eklenir, hergün çalkalanarak güneste 14 gün boyunca bekletilir ve süre sonunda bir tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli siselerde, serin bir yerde yýllarca saklanabilir. El ve Ayak Banyolarý: Iki avuç dolusu yýkanmýs kök, sap ve yaprak, 5 litre soguk suya konularak, 10-12 saat bekletilir ve sonra kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr. Banyo sýrasýnda bitkiler suyun içinde kalabilir. Bu banyo suyu, yeniden ýsýtýlarak, 2-3 kere daha kullanýlabilir.
Saç Yýkamak: 4-5 avuç taze veya kurutulmus
yaprak, 5 litre suya koyulur, agýr ateste kaynama
derecesine kadar ýsýtýlýr, 5 dakika demlendikten sonra
süzülür. Kök kullanýldýgýnda ise, 2 avuç dolusu ince
kýyýlmýs kök, 10-12 saat soguk suda bekletilir, sonra
kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr ve demlenmesi için 10
dakika beklendikten sonra süzülür. Bu durumda, saç
yýkamak için sodalý sabun gerekir. ISIRGAN HAKKINDA SOHBET:
Bir keresinde, radyoda konuþma yapan bir
doktor tarafýndan (Türkiye' de deðil), sahip olduðumuz
þifalý bitkilerin en etkililerinden birinin Isýrgan Otu
(Urtica diocia / urens) olduðu belirtilmiþti (Referans1:
M.Treben). Eðer ne kadar þifalý olduðunu bilmiþ olsaydý,
insanlýk alemi ýsýrganotundan baþka hiç bir sey
yetiþtirmezdi. Ama ne yazýk ki, bu gerçek pek az kiþi
tarafýndan biliniyor. Isýrganotu, kökünden baþlamak
üzere, kökü, yapraklarý, tohumlarý bile þifalý olan bir
bitkidir. Eski çaðlarda da büyük bir saygýnlýða sahipti.
Albrecht Dürer (1471 - 1528) bir tablosunda, elinde
ýsýrganotu olan bir meleðin Tanrý katýna uçusunu
canlandýrmýstý. Ýsviçreli botanik bilimci Künzle, bir
yazýsýnda, yakýcý özelliði sayesinde (Tüylerde bulunan
histamin ve asetilkolin) korunmamýþ olsaydý, bitkinin
kökünün çoktan kurumuþ olacaðýný belirtmiþti. Eðer
kendini koruyamamýþ olsaydý, haþarat ve hayvanlar onu
çoktan yok etmiþlerdi. Büyük ýsýrgan otu (Urtica diocia
L.), çok yýllýk ve otsu bir bitkidir, boyu bazen 1 m'yi
geçer, yapraklar koyu yesil renkli, saplý, diþli kenarlý
ve yakýcý tüylüdür. Küçük ýsýrgan otu (Urtica Urens L.),
bir yýllýk ve otsu bir bitkidir. Boyu 60 cm kadar
olabilir. Yapraklar açýk yeþil renkli, saplý, diþli
kenarlý ve yakýcý tüylüdür. Duvar kenarlarý ve
harabeliklerde bol olarak görünür.Her iki türün de
yapraklarý 2-4 cm uzunlukta, oval veya kalp biçimindedir.
Taze iken deri ile temas edince deride kýzartý ve yanma
yapar. Dýzlaðan ve dikenli ýsýrgan isimleriyle de
bilinir. Ülkemizde (Türkiye) her iki tür de yetiþir.
|
50 Mucize Bitki © 2007 Atabay GÜVELOÐLU