KANTARON OTU
Latince ismi : Hypericum perforatum
KANTARON OTU Hypericum perforatum L.) Tarla, yol ve orman kýyýlarýnda, tepelerde ve çayýrlarda Temmuzdan Eylüle kadar çiçeklenen ve ülkemizde, sari kantaron, kan otu, kýlýç otu, mayasýl otu ve yara otu gibi yöresel adlara da sahip olan þifalý bir bitkidir. Bitki 25-60 cm boyunda olup, çok dallýdýr ve saplarý ayrý olduðu halde bir þemsiye biçimindeki çiçekleri 5 parçalý, korolla altýn sarisi renkli ve kenarlarý siyah renkli guddeli tüyler ile çevrilidir . Erkek organlarý çok adette ve 3 demet halinde bir araya toplanmýþtýr. Yapraklar ýþýða karþý tutulduðunda, yað guddeleri, parlak noktacýklar halinde kolaylýkla görülür. Bitkiye binbirdelik otu denmesi bu özellikten ileri gelmektedir. Yanýlmamak için, tam olarak açmýþ bir çiçeði parmaklarýnýzýn arasýnda ezdiðinizde, ondan kýrmýzý bir su aktýðýný göreceksiniz.
Faydalarý ve Kullaným Alanlarý
Yaralarýn iyileþme sürecini hýzlandýrabilir
getirildikten sonra açýk yaralara sürüldüðünde ,yaralarýn çok çabuk iyileþmesini saðlar.
Hastalar üzerindeki gözlemlerimize dayanarak ifade ediyoruz ki doðru Kantaron kullanýmý ve düzenli içildiði takdirde kanser hücreleri üzerinde temizleyici bir etki görülmektedir.
Uludað Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öðretim Görevlisi Dr. Oya Kaçar, kantaron otunun Avrupada son yýllarda hafif ve orta þiddetli depresyonlarýn, stres, uykusuzluk, anksiyete gibi günlük yaþamý olumsuz etkileyen rahatsýzlýklarýn tedavisinde basarýyla kullanýldýðýný, atidepresan olarak kullanýlan sentetik ilaçlarýn kullanýmýnda karþýlaþýlan uykusuzluk, kilo kaybý, seksüel bozukluklar gibi ciddi yan etkilere de rastlanmadýðýný belirtti.
Yan Etkiler ve Etkileþimleri:
Binbirdelik Otu (Hypericum perforatum L.) tarla, yol ve orman kýyýlarýnda, tepelerde ve çayýrlarda Temmuzdan Eylüle kadar çiçeklenen ve ülkemizde, sarý kantaron, kanotu, kýlýçotu, mayasýlotu ve yaraotu gibi yöresel adlara da sahip olan þifalý bir bitkidir. Bitki 25-60 cm boyunda olup, çok dallýdýr ve saplarý ayrý olduðu halde bir þemsiye biçimindeki çiçekleri 5 parçalý, korolla altýn sarýsý renkli ve kenarlarý siyah renkli guddeli tüyler ile çevrilidir . Erkek organlarý çok adette ve 3 demet halinde bir araya toplanmýþtýr. Yapraklar ýþýða karþý tutulduðunda, yað guddeleri, parlak noktacýklar halinde kolaylýkla görülür. Bitkiye binbirdelik otu denmesi bu özellikten ileri gelmektedir. Yanýlmamak için, tam olarak açmýþ bir çiçeði parmaklarýnýzýn arasýnda ezdiðinizde, ondan kýrmýzý bir su aktýðýný göreceksiniz. Tanen (tannin), uçucu yaðlar (carophyllene, pinene, limonene, myrcene), flavon türevleri (flavonoids; quercitrin, quercitin, rutin), hipericin (hypericin, pseudohypericin), karoten (carotene), Vitamin C ve resin içermektedir. Binbirdelik otunun Türkiye' de 70 kadar türü olup; bu türlerden büyük çiçekli binbirdelikotunu (koyunkýran, kuzukýran),(Hypericum calycinum L.) yiyen hayvanlar (Koyun, sýðýr,at) dan yalnýz beyaz tüylü olanlarda bazen ölümle sonuçlanan, deri hastalýklarý meydana gelir. Siyah tüylü hayvanlarda bu tip bir duyarlýlýk meydana gelmemektedir. Avrupa ve Anadolu da yaygýn bir bitki olup; Hristyan inancýnda kutsal bir yeri vardýr. Avusturyada Ýsanýn haç kaný, Tanrý kayrasý otu ve peygamber kaný gibi isimlerle anýlmaktadýr.
Binbirdelikotu çayý ; sinir yaralanmalarýnda ve her türlü sinirsel þikayetlerde, çarpma sonucu yaralanmalarda ve aðýr kaldýrma sonucu ortaya çýkan rahatsýzlýklarda kullanýlabilir. Ayrýca o, ishale karþý da etkili bir bitkidir. Sinirsel yüz aðrýlarý , günde 2-3 bardak binbirdelikotu çayý içip, dýþtan da (haricen) aðrýlý bölgeler uzunca bir süre binbirdelikotu yaðý ile ovalanarak iyileþtirilebilir. Bitkinin ayrýca, sinir iyileþtirici olarak adlandýrýlan ve sinirsel rahatsýzlýklarda, nevrozlarda, uykusuzlukta ve sinir yorgunluklarýnda baþarýyla kullanýlan bir de tentürü (Binbirdelikotu Tentürü) hazýrlanabilir. Bu tentür dýþtan (haricen) friksiyon (ovarak sürme) biçiminde, içten (dahilen) ise, günde 10-15 damla, 1 yemek kaþýðý suya karýþtýrýlarak kullanýlýr. Konuþma bozukluklarýnda, rahatsýz uykularda, histeri krizlerinde, uyurgezerlikte olduðu kadar, yataða iþeme ve depresyonlarda da baþarýyla kullanýlabilir. Tüm bu hastalýklarda içten binbirdelikotu çayýný kullanýrken, bir yandan da oturma çok olumlu sonuçlar verdiði söylenebilir. Haftanýn 6 günü, arka arkaya ayak banyolarý alýnmasý da tavsiye edilmektedir. Sinir sistemi ile ilgili tüm rahatsýzlýklarda bu kür önemlidir.
Geliþme çaðýndaki genç kýzlarýn, bir süre (Birkaç ay) günde 2 bardak binbirdelikotu çayý içmeleri tavsiye edilir. Bu çay, cinsel organlarýn geliþmesine yardýmcý olacak ve adet görme düzensizliklerine son verecektir. Çok ünlü olan Binbirdelikotu (Kantaron) Yaðýda hiç bir evde eksik olmamalýdýr. Gerçekten de binbirdelikotu yaðý ; aðrý kesici, iltihap önleyici ve iyileþtirici özellikleriyle, en iyi yara yaðýdýr. Bu yaðý herkes kolayca hazýrlayabilir. Ýyileþtirme gücünü en az 2 yýl korur ve yalnýzca açýk yaralarda, yeni yaralanmalarda, hematomlarda (Deride mavi-mor lekeler), beze þiþkinliklerinde, güneþ yanýklarýnda ve pürüzlü yüz ciltlerinde bakým toniði olarak kullanýlmakla kalmayýp, uçuklar (herpes), varisli damarlar, basurlar (hemorrhoids), sýrt aðrýlarý, lumbago, siyatik, mafsal (eklem) iltihabý, romatizma ve felçli-inmeli (paralysis) bölgelerde de etkili bir friksiyon (Ovarak sürme) yaðý olarak kullanýlabilir. Yanýklarda ve haþlanmalarda etkili bir yaða sahip olabilmek için bitkinin çiçekleri keten tohumu yaðýna yatýrýlýr. Bu yað, güneþ yanýklarýnda da kullanýlabilir. Karýnlarýna zeytinyaðý ile hazýrlanmýþ binbirdelikotu (Kantaron) yaðý sürüldüðünde karýn aðrýsý çeken bebeklerin aðlamalarý sona erebilir.
Kullaným Biçimleri : Çay Hazýrlamak : 1 tatlý kaþýðý dolusu bitki, orta boy 1 su bardaðý kaynamýþ suya eklenir ve 3-4 dakika demlendikten sonra süzülür. Yukarýda belirtilen durumlarda günde 2-3 bardak içilir.
Binbirdelikotu (Kantaron) Yaðý Hazýrlamak : Güneþli havada toplanmýþ çiçekler, gevsek biçimde bir þiþeye doldurulur ve üstüne, sýzma zeytinyaðý eklenir. Zeytinyaðý çiçekleri örtmelidir. Mayalanma süresi olan 3-5 gün süresince þiþenin kapaðý açýk tutulur ve arada bir çalkalanarak, güneþli bir yerde bekletilir. Daha sonra þiþenin kapaðý kapatýlýr ve 4-5 hafta boyunca, arada bir çalkalanarak güneþte bekletilir. Süre sonunda süzülür, çiçekler de sýkýlýr ve koyu renkli þiþelere doldurularak saklanýr. Yanýk yaralarý için, zeytinyaðý yerine, ketentohumu yaðý kullanýlýr. Binbirdelikotu (Kantaron) Tentürü Hazýrlamak : 1 litre konyaðýn içine, güneþte toplanmýþ ve ince kýyýlmýþ 2 avuç bitki (sap, yaprak ve çiçek ) eklenir. Sise 14 gün boyunca güneþte bekletilir ve arada bir çalkalanýr. Süre sonunda süzülür ve koyu renkli þiþelere aktarýlarak, serin bir ortamda saklanýr.
Sarý Kantaron Ekstresi: (Hypericum perforatum L.) Özellikle Avrupa ve Amerika'da çay yerine, bitkinin çiçek, yaprak ve saplarýndan elde edilen ve kapsül þeklinde satýlan ekstresi de kullanýlmaktadýr. Kronik yorgunluk sendromunda, menopoz dönemindeki sýkýntý, stres ve gerginliklerin giderilmesinde faydalýdýr.
Þifanýn bilinçli adresi: www.herbalistatabay.com |
50 Mucize Bitki © 2007 Atabay GÜVELOÐLU