KUÞBURNU
|
Latince ismi : Fructus cynosbati
KUÞBURNU (Rosa canina) Ýngl. Sweat briar fruits, Hagebutte, Fr. Cynorrhodon
Yöresel adlarý :Gülburnu, itburnu, gülelmasý, þillan
Drog adý :Cynosbati fructus sine semen / çekirdeksiz kabuk
Toplama/kurutma :Olgun kýrmýzý meyveler sonbaharda toplanýr. Kurutmak için ortadan yarýlýr ve çekirdekleri çýkarýldýktan sonra hemen kurumaya býrakýlýr. Ýyice kuruduktan sonra mutlaka hava almayan kaplarda saklanmalýdýr. Aksi halde etkenliðinin önemli bölümünü yitirir.
Bileþim: Bolca C vitamini ve öteki vitaminler (A, B1, B2, K, P); mineraller, meyve asitleri, flavonlar, tanen ve þeker. Çekirdekte ise Vanillin vardýr.
Etkileri: Besleyici ve güçlendirici, hafif müshil, hafif idrar söktürücü, baðýþýklýk sistemini güçlendirici, soðuk algýnlýðý, yüksek ateþ.
Kullaným alanlarý: Kuþburnu, doðal C vitamini içeren en deðerli kaynaktýr. Bu vitamine ihtiyaç duyulduðunda her zaman kullanýlabilir. Enfeksiyonlara ve soðuk algýnlýðýna karþý, bedenin savunma sistemlerini güçlendirir. Özellikle ilkbahar kürleri için çok uygundur. Genel güçsüzlüklere ve yorgunluklara karþý kullanýlabilir. Kabýzlýk ve hafif safrakesesi, böbrek ve mesane rahatsýzlýklarýnda rahatlýklar saðlayabilir. Ayrýca, kuþburnunun böbreküstü bezlerini çok olumlu etkileyerek önemli hormonlarýn üretimine destek saðladýðý bilimsel olarak kanýtlanmýþtýr.
Yurdumuzun bir çok yöresinde yabani gül formatýnda kendiliðinden yetiþmesine
raðmen son yýllarda özellikle, GiRESUN ve TOKAT yörelerinde kültüre alýnmýþ
dikensiz cinsleri üretilmektedir.
Yabani gül gibi çiçek açmakta olup , Temmuz Ayýndan itibaren misket
büyüklüðündeki meyveleri olgunlaþmaya baþlamaktadýr. Dikeni güle nazaran çok az ve zayýf olmakta; kýsa budama yapýlýrsa ,çok güzel bir görünüm vermektedir.
Kullaným biçimleri: Bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ kuþburnu kabuðu, orta boy bir su bardaðý dolusu soðuk suya eklenir, hafif ýsýda kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr, 10 dakika kadar kaynatýlýr ve süzülür; veya ayný miktar bitki ayný miktar kaynar derecede sýcak suyla haþlanýr, 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak kuþburnu çayý yeterlidir.
Karýþým: Soðuk algýnlýðý ve gribe karþý, kuþburnu ve ýhlamur çiçeði çok ince kýyýlarak eþit oranda karýþtýrýlýr. Bir tatlý kaþýðý bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar derecede sýcak suyla haþlanýr, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Balla tatlandýrýlýp içine biraz limon sýkýlan çay, elden geldiðince sýcak ve yudumlanarak içilir. Günde 2-4 bardak yeterlidir.Uyarý: Çok ender olmak üzere alerjik tepkilere yol açabilir. Çay içimine son verildiðinde bu tepkiler de sona erer. Bilinen baþkaca bir yan etkisi yoktur.
Kuþburnu: Þimdi Çok Gerekli
Þehir yaþamýna
son yýllarda giren kuþburnu, aslýnda Anadolu'da çok bilinen ve tüketilen bir
bitki. Özellikle Karadeniz'de yetiþen kuþburnunun, Gümüþhane'de adýna
festivaller düzenleniyor. Büyük þehirlerde ise daha çok çay olarak tüketiliyor.
Boya sanayisinden gýdaya, peyzajdan erozyona kadar pek çok alanda kullanýlan,
çok amaçlý bir bitki.
Hava deðiþimine karþý kuþburnu
Sonbahar döneminde ani hava deðiþimi nedeniyle ortaya çýkan gribal enfeksiyonlara yakalanmamak için bol C vitamini içeren kuþburnu çayý tüketilmesi önerildi.
Bir insanýn, günlük C vitamini ihtiyacýnýn 70 ile 100 miligram arasýnda bulunduðunu anlatan Atatürk Üniversitesi Týp Fakültesi Aziziye Araþtýrma Hastanesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalýklarý Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Mehmet Parlak, bu ihtiyacýn, bir bardak kaynatýlmýþ suyun içerisine 7-8 adet kuþburnu meyvesi konulup bir süre bekletildikten sonra içilmesiyle karþýlanabileceðini kaydetti.
Prof.
Dr. Mehmet Parlak, sonbahar dönemlerinde nezle hastasý sayýsýnda önemli oranda
artýþ yaþandýðýna dikkati çekti. Hava sýcaklýklarýndaki ani deðiþimin yaþandýðý
dönemlerde vücut direncinin düþtüðünü anlatan Prof. Dr. Parlak, þunlarý
kaydetti:
Þifanýn bilinçli adresi: www.herbalistatabay.com |
50 Mucize Bitki © 2007 Atabay GÜVELOÐLU