ZERDEÇAL
Latince ismi : Curcuma longa
Zerdeçal, zencefil familyasýndan lifli bir bitki olan Curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilmektedir. Kaynatýldýktan ya da buharda bekletildikten sonra sonra kurutulur ve ufalanýr. Baþta Hindistan olmak üzere Çin ve Endonezya'da da yetiþtirilmektedir. Hafif bir aromasý ve zencefile benzer, keskin bir tadý vardýr. Köri sosu yapýmýnda kullanýlan bir baharattýr. Özellikle Hint mutfaðýnda ve Güney Asya yemeklerinde kullanýlýr. Ayrýca hardal yapýmýnda da kullanýlmaktadýr. Serin, kuru ve karanlýk yerlerde saklanmalýdýr. Parlak sarý rengiyle zerdeçal, M.Ö. 600'lü yýllardan bu yana boya, ilaç ve baharat olarak kullanýlmaktadýr. Marko Polo zerdeçalý safranýn yerini tutan ama safran olmayan bir sebze olarak tanýmlamýþtýr. Endonezyalýlar bu baharatý düðün törenlerinde vücutlarýnýn bazý bölümlerini boyamak için kullanýrlardý. Zerdeçal ayrýca Asya'da mide ve karaciðer rahatsýzlýklarýnýn tedavisinde kullanýlmýþtýr.
Nerelerde kullanýlabilir?
Zerdeçal: Bilimselliði çok araþtýrýlmýþ bir halk ilacý
Bir halk ilacý ve baharat olarak bildiðimiz zerdeçal aslýnda birçok hastalýðýn önlenmesinde ve hatta tedavisinde önemli roller oynar. Güney Asyalýlarýn çok tükettiði zerdeçal ile ilgili binlerce araþtýrma yapýlmýþtýr. Fakat ucuz olmasý nedeni ile ilaç sanayinin gözdeleri arasýnda deðildir. Zerdeçal ile ilgili bu yazýyý ilginç bulacaðýnýzý düþünüyoruz
Zerdeçal nedir?
Zerdeçal (zerdeçöp , zerdeçal , safran kökü, sarýboya, zerdeçav, hint safraný, CURCUMA LONGA L., Zingiberaceae) polifenolik bir bileþiktir(4).
Zerdeçal sarý çiçekli, büyük yapraklý ve rizomlu çok yýllk otsu bir bitkidir. Baþta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeþ olmak üzere Asyanýn tropik bölgelerde yetiþir. Bitkinin toprak altýndaki ana rizomlarý yumurta veya armut seklindedir. Yan rizomlarý ise parmak þeklindedir. Rizomlarýn üst yüzü sarýmsý, iç yüzü ise sarý renklidir. Acýmsý bir tadý vardýr.
Piyasada parmak þeklinde (rizom) ve toz þeklinde bulunur. Ýçinde onlarca madde bulunur. Fakat aktif maddesi kurkumindir. Zerdeçal tozunun yaklaþýk 1:30- 1:100 kadarý curcumindir. 1 silme tatlý kaþýðý zerdeçal 3 gramdýr; ortalama 30-90 mg curcumin içerir.
200 mg/günlük dozlarda (yaklaþýk 2-4 silme tatlý kaþýðý toz) zerdeçalýn antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olduðu gösterilmiþtir. Bilinen bir yan etkisi yoktur.
Zerdeçal ipek kumaþlar ve ince derilerin boyanmasýnda ve kýna yakmada da renklendirici olarak kullanýlmaktadýr
Zerdeçalýn içindeki maddeler
Çeþitli hastalýklarda zerdeçal
Antiioksidan/zerdeçal Zerdeçal en etkin ve en yaygýn kullanýlan antioksidanlardan biridir(2-6).
Zerdeçal/enflamasyon Yapýlan araþtýrmalar zerdeçalýn lökotirien, prostaglandin, tumor nekroze edici faktör ve interlökin-12 gibi iltihap oluþturan kimyasal maddelerin ortaya çýkýþýný geciktirip hafiflettiðini göstermiþtir(7,8).
Solunum yolu enfeksiyonlarý/zerdeçal Zerdeçal antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile solunum yolu enfeksiyonlarýnada (üst solunum yolu enfeksiyonu, astým, bronþit, sinüzit) yaygýn olarak kullanýlan bir halk ilacýdýr.
Zerdeçal/kanser Zerdeçalýn aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasýný saðlar hem de bazý kanserlerde tedavi edici olarak kullanýlmýþtýr Tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltýr (9-14).
Zerdaçal/Alzheimer Zerdeçal antioksidan ve antienflamatuar etkileri ile Alzheimer hastalýðýna gidiþi engellemektedir. Zerdeçalýn beta-amiloid plaklarýnýn geliþimini yavaþlattýðý da gösterilmiþtir (15-17).
Diðer hastalýklar
Zerdeçalýn
baþta mültipl skleroz (18,19), katarakt oluþumu (20), karaciðer hasarý (21),
enfarktüs(22) ve felç (23) olmak üzere çeþitli hastalýklar üzerine olumlu
etkileri olduðuna iliþkin çok sayýda çalýþma vardýr.
Kanserin düþmaný ZERDEÇALZerdeçalýn içindeki curcumin maddesi kanserli hücreleri öldürüyor. Bilim adamlarý hint safraný olarak da bilinen zerdeçalýn yemek borusu kanserine karþý savaþtýðýný ortaya çýkardý.
Þifanýn bilinçli adresi: www.herbalistatabay.com |
|||
50 Mucize Bitki © 2007 Atabay GÜVELOÐLU