ÇÖREK OTU
Latince ismi : Nigella sativa
Diðer isimler Roman coriander (Roman kiþniþi). Nutmeg Flower (küçük Hindistan cevizi çiçeði). Fransýzca: Quatre épices. Toute épice: pot çimeni Almanca: Schwarzkummel.
Kullanýlan bölümleri tohumlarý ve otu.
Çörek otu (veya küçük hindistancevizi çiçeði), Asyaya özgü, bir yýllýk ömrü olan küçük bir bitkidir. Sýnýrlý sayýda olmak üzere Güney Avrupada yetiþtirilir ve diðer kýsýmlarý dünyanýn bazý diðer yerlerinde bulunur.
Romalýlar arasýnda, yemeklik olarak çok deðerli olduðundan, çörek otunun isimlerinden biride Roman kiþniþidir.
Fransýzlar, bu bitkinin tohumlarýný piþirmek için kullandýðý için de quatre épices or toute épice adý altýnda bilirler. Fransýzlar, çörek otunu eskiden biber yerine kullanýrlardý.
Taným
Bu bitki biraz sert, dimdik, dallarý ayrýk ve tanelidir. Yapraklarýnýn dipleri gri-yeþil ve çiçeklerin ucu gri-mavi ve gerisi yabansýdýr. Tohum damarlarý diþlidir. Biraz küçük olmasýyla beraber tohumlarý dolgun ve basýktýr. Geneli 3 köþeli olmak üzere iki tarafý yassý ve bombeli bir þekildedir. Siyah veya kahverengi haricinde, beyaz olanýn içerisi yaðlý ve dayanýklýdýr. Hint cevizine benzer hoþ, güzel bir kokusu ve keskin baharatlý bir tadý vardýr.
Yetiþtirme
Tohum, ilkbaharda, sýcak bir toprak tedarik edilerek ekilir. Tohum ekme aygýtlarý 38,1cm 45,75cm arasý ayýrabilir ve bu bitkiler 25,4cm 30,48cm olmak üzere ikiye ayrýlarak inceltilir. Özel bir bakým gerektirmeksizin, yazýn ortasýna kadar, tohumlar olgunlaþýr. Kolayca dövülür ve temizlenir. Kuruttuktan sonra iyice kuru ve serin yerde saklanýr.
Birleþim (ecza)
Tohumlarýnýn bileþiminde baþlýca, uçucu yað ve sabit yað (%1.3 ünde uçucu yað ve %35inde sabit yað) bulunur. Donuk, ayrýþýk bir glucoside melanthin vardýr. Ýçerisinde seyreltilmiþ hidroklorik asit, Melanthigenin ve þeker vardýr. Çörek otuna Nigelline adýný veren Rochebrune; içerisinde güçlü bir paralysing alkaloid ve toxicol africaine bulmuþtur.
Týbbi etkisi ve kullanýmý
Hindistanda, çörek otu tohumlarýný, emmenagogue, canlandýrýcý ve diyaforetik *(eczacýlýkta fitoterapi : terlemeyi arttýran madde) olarak kullanýrlardý ve süt salgýlamayý arttýrdýðýna inanýrlardý. Ayný zamanda çörek otunu, adjuvan, *(eczacýlýkta fitoterapi : 1. destekleyen, yardým eden 2. bir bitkisel preparatta esas droðun etkisini kuvvetlendiren etki (sinerjik etki) gösteren yardýmcý drog), pürgatif, *( peristaltik hareketleri arttýrarak baðýrsaklarýn boþalmasýný saðlayan, güçlü etkiye sahip bir madde) ve tonik ilaçlar olarak kullanýrlardý.
Doðu ülkelerde yaygýn bir þekilde yemeklerde lezzet verici bir baharat olarak kullanýlýrdý. Mýsýrlýlarda yaygýn olarak ekmeklerinde kullanýrlardý ve bereketli bir besi olduðuna inanarak, keke benzer þekerlemelerine çörek otu koyarlardý. Hindistanda, ayný zamanda haþaratlardan uzak tutmak için, çamaþýrlarýnýn arasýna çörek otu koyarlardý. Ve oranýn yerli doktorlarý, çörek otunu týbbi olarak, karýn gazý giderici, hazýmsýzlýk ve baðýrsak hastalýklarý tedavisinde kullanýrlar.
Çörek otu 2000 seneden daha uzun bir zamandýr Ortadoðu ve Uzakdoðu ülkelerinde doðal bir ilaç olarak kullanýlmaktadýr. 1959 yýlýnda ed-Dahahnî ve arkadaþlarý çörek otu yaðýndan Nigellone bileþimi elde etmiþlerdi. Çörek otu çekirdekleri içeriði %40 oranda sabit yað, %1,4 oranýnda uçucu yaðlar, %15 oranýnda aminoasitler, protein, kalsiyum, demir, sodyum ve potasyumdan meydana gelmiþtir. Ýçeriðindeki en önemli diðer bileþimler ise thymoquinone, dithymoquinone, thymohydroquinone ve thymoldur. Çörek otunun baðýþýklýk sistemi üzerindeki etkisi 1986 yýlýnda ABDde Dr. El-Kadý ve ekibinin araþtýrmalarý sonucu ortaya çýktý. Bu araþtýrmayý dünyanýn çeþitli bölgelerinde bu bitki ile ilgili farklý araþtýrmalar izledi. Dr. El-Kadý çörek otunun baðýþýklýk sistemini güçlendirici etkisi olduðunu tespit etti: Yardýmcý T-hücreleri ortalama %72 oranýnda, doðal savaþçý hücrelerin baþarý oraný ise %74 oranýnda artmýþtýr. Bazý modern çalýþmalar da Dr. El-Kadýnýn araþtýrma sonuçlarýný desteklemektedir:
Medical Immunity Dergisinin Aðustos 1995 sayýsýnda, çörek otunun insan vücudunda bulunan lenf hücreleri ve akyuvarlardaki çoklu kök hücrelerin faaliyeti üzerindeki etkisinden söz edilmiþtir. Bu derginin Eylül 2000 sayýsýnda laboratuar fareleri üzerinde yapýlan deneylerden hareketle çörek otu yaðýnýn cytomegalo virüsüne (CMV) karþý koruyucu etkisi olduðundan söz eden bir araþtýrma yayýmlanmýþtýr. Çörek otu yaðý anti virüs olma özelliði bakýmýndan araþtýrýlmýþ, virüse yakalanýlan erken dönemde kazanýlan baðýþýklýk ölçülmüþ, katil hücrelerin sýnýrlandýðý görülmüþtür.
Avrupada yayýnlanan Kanser Dergisi Ekim 1999 sayýsýnda fareler üzerinde yapýlan araþtýrmalarda thymoquinone bileþiminin mide kanserine etki ettiðine dair bir makale yayýnlamýþtýr. Kanser Karþýtý Araþtýrmalar Dergisinin Mayýs 1998de yayýnladýðý makalede ise çörek otu özünün kanserli tümörlere karþý etkili olduðundan söz edilmiþtir. Medical Ethanol Dergisinin Nisan 2000 sayýsýnda çörek otu çekirdeklerinden elde edilen ethanolün baðýþýklýk sistemi üzerindeki yüksek tesirlerinden bahsedilmiþtir. Týbbî Bitkiler Dergisinin ise Þubat 1995 sayýsýnda çörek otu yaðýnýn ve thymoquinone bileþiminin beyaz kan hücreleri üzerindeki etkisi ele alýnmýþtýr. Bu alanda daha birçok araþtýrma bulunmaktadýr
KONUNUN MÛCÝZEVÎ YÖNÜ: Hz. Peygamber çörek otunun her hastalýðýn ilacý olduðunu haber vermiþtir. Þifa sözcüðü tüm hadislerde elif lam takýsý olmadan nekre (yalýn/belirsiz) olarak kullanýlmýþtýr. Bu durum çörek otunda her hastalýk için bir þifa payý bulunduðunu söylemeye imkân vermektedir. Baðýþýklýk sistemi, her hastalýðý yenmek için özel bir silahý bulunan tek ve biricik nizamdýr. Bu nizam, doðal baðýþýklýk sistemini ve hastalýða karþý özel antikorlarýn yapýlmasý ve savaþçý hücrelerin oluþturulmasý ile kazanýlmýþ baðýþýklýk sistemini içermektedir. Deneysel araþtýrmalar sonucu çörek otunun baðýþýklýk sistemini güçlendirdiði ispat edilmiþtir. Hepsi lenf hücreleri olan yardýmcý hücreler, antikorlar ve savaþçý hücrelerin oraný Dr. El-Kadýnýn araþtýrmasýna göre %75 artmýþtýr. Süreli ilmî yayýnlarda neþredilen pek çok araþtýrma da bu gerçeði desteklemiþtir. Yardýmcý lenf hücreleri iyi duruma gelip interferon ve interleukin 1 ve 2 düzeyleri artýnca baðýþýklýk hücreleri de iyi duruma gelir. Çörek otu özünün kanserli hücreler ve bazý virüsler üzerindeki öldürücü etkisi karþýsýnda bu iyilik hali baðýþýklýk sistemine de yansýr. Schistosomiasis hastalýðýnýn izleri de ortadan kalkar. Bu durumda çörek otunun her tür hastalýða karþý þifa olduðu kesin olarak söylenir. Çünkü baðýþýklýk sistemini iyileþtirir ve güçlendirir. Baðýþýklýk sisteminde her hastalýðýn çaresi bulunmakta olup bu sistem tüm hastalýklarýn sebepleriyle savaþýr, hastalýklara karþý tam veya kýsmî þifa sunma gücüne sahiptir. Hadis-i þeriflerde böylece ilmî bir hakikat tecelli etmiþtir. Bundan on dört asýr önce, Allah (c.c) tarafýndan gönderilen bir peygamber hariç, hiçbir insanýn bu gerçekleri bilmesi ve bunlardan söz etmesi mümkün deðildi. Þu sözlerin sahibi olan Allah (c.c) doðru söylemiþtir: O, kendi hevâsýndan bir söz söylemez. Onun söyledikleri kendisine bildirilen bir vahiyden baþkasý deðildir. (en-Necm, 53/34).
Þifanýn bilinçli adresi: www.herbalistatabay.com |
50 Mucize Bitki © 2007 Atabay GÜVELOÐLU